Mobile Learning: houd het kort en simpel

Mobile learning, ook wel M-learning genoemd, is een van de trendwoorden in de opleidingsindustrie. Maar wat is mobile learning? Volgens The Mobile Learning Network: “The exploitation of (…) handheld technologies, together with wireless and mobile phone networks, to facilitate, support, enhance and extend the reach of teaching and learning.”

Sluit aan op je leerdoelstellingen

“Dus we gaan allemaal alleen nog maar leren met onze tablets en smartphones?” Volgens mij niet, mobile learning ondersteunt vooral de doelstellingen die je als organisatie hebt op leergebied. Het is daarmee een van de manieren om het leren te faciliteren. Nog beter is het om daarbij niet alleen op ‘mobile’ te richten, maar op alle mogelijke apparaten. Door een responsive platform te gebruiken verlaag je de drempel voor mensen om aan de slag te gaan, doordat mensen zelf kunnen kiezen welk apparaat ze gebruiken.

Kort en simpel

Hoe maak je je leercontent geschikt? Je mobile learning content is vaak onderdeel van een groter programma. Het belangrijkste is dat je de mobile (of responsive) content kort en simpel houdt. Het laatste wat je wilt is dat mensen voor een lange tijd naar een klein scherm moeten starten. Wanneer je content laagdrempelig, toegankelijk en uit korte chunks bestaat kan men er snel doorheen lopen. Mensen zullen door de laagdrempeligheid sneller in staat zijn om wanneer en waar dan ook de content te openen. Wachtend op de bus of tussen twee meetings door, je hebt altijd wel even de tijd om je een korte leermodule af te ronden.

Focus on the job

Wanneer je in staat bent om de leercontent aan te laten sluiten bij de praktijk van de deelnemers zal het effect een stuk groter zijn. Als de korte chunks gekoppeld worden aan dagelijkse activiteiten wordt het makkelijker om (direct) in de praktijk te brengen. Eindig nieuwe theorie met een korte opdracht of enkele toetsvragen. Of laat mensen samen met andere deelnemers een opdracht uitvoeren en reflecteren. Zo leert men niet alleen van de content, maar ook van elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *