7 Tips voor effectieve mobile learning content

Ok, je hebt de stap gemaakt om een mobile learning programma op te gaan zetten. Gekoppeld aan een bestaand programma of op een op zich zelf staand traject. Tijd om te gaan bouwen. Maar hoe pak je dit aan? Met deze 7 tips ontwikkel je effectieve content.

 

  1. Start met het bepalen van het (leer)doel van je totale programma of traject. Bijvoorbeeld het aanleren van nieuwe vaardigheden of kennis overdragen van een bepaald onderwerp. Dit vormt de basis om te gaan bouwen. Alles wat geen directe bijdrage levert aan dit doel laat je weg of plaats je op een backlog (een lijst met ‘nice to haves’).
  2. Zorg voor afwisseling. Alleen theorie wordt snel saai voor mensen. Wanneer de mobiele leercontent afwisselend is, trigger je de nieuwsgierigheid van mensen en houd je het programma spannend. Naast theorie kun je denken aan een game aspect, oefeningen, toetsvragen, reflectiemomenten en praktijkopdrachten.
  3. Houd je learnings kort en krachtig. Hoe korter en meer to the point, hoe beter het blijft hangen. Deel je content dus op in korte chunks. Voor mobile learning denk je in minuten. Mensen lezen in 1 minuut ongeveer 200 woorden. Zorg dat een learning niet langer duurt dan 5 tot maximaal 10 minuten. Langere theorie kun je beter in een eBook plaatsen als naslagwerk dan als learning aanbieden.
  4. Gebruik actief taalgebruik en korte zinnen. Voor het lezen op een mobiel device of beeldscherm werken korte zinnen het best. Spreek de lezer direct aan op een activerende manier. Hanteer de onvoltooide tegenwoordige tijd en onvoltooide toekomstige tijd je taalgebruik.
  5. Beter een hogere frequentie dan te veel content. Zo lang je programma interessant is wordt een hoge frequentie van content chunks niet snel als spam beschouwd. Wanneer mensen tussendoor even snel iets kunnen leren is de drempel lager, dan wanneer ze er voor moeten gaan zitten.
  6. Denk visueel en in beleving. De vorm en beleving is even belangrijk als de inhoud. Bij beleving bedoelen we het gevoel dat het oproept, dat het goed en makkelijk werkt en dat de stijl aansluit bij de inhoud. De vorm is de wijze waarop je content aanbiedt. Denk ook aan video, beeld en illustraties die de boodschap versterken.
  7. Creëer een feedbackloop. Zorg dat mensen direct kunnen zien hoe ze scoren op toetsvragen en zorg dat mensen feedback krijgen bij oefeningen en opdrachten. Geef ze daarnaast de mogelijkheid om zelf feedback te geven waardoor je zelf het programma en/of de learnings weer kunt aanscherpen. Denk aan een rating in sterren, met ruimte voor een opmerking.

 

We hopen dat je met deze tips in staat bent om een succesvol mobile learning programma op te stellen. Natuurlijk kunnen we ons voorstellen dat je nog veel vragen hebt. Mocht je hulp nodig hebben bij de opzetten van je programma, neem dan contact met ons op. We denken verder dan alleen in technische mogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *