Scrum hotter dan ooit!

Het lijkt wel of elke organisatie scrumt deze dagen. Misschien dat mijn sensoren voor dit soort berichten extra gevoelig zijn tegenwoordig. Vorig jaar behaalde ik mijn Professional Scrum Master (1) certificering en kon dit direct bij een van mijn opdrachtgevers in de praktijk brengen.

Wat is scrum?

Check het korte filmpje voor een korte introductie:

Doelgericht en flexibel ontwikkelen

Jeff Sutherland en Ken Schwaber legden in de jaren ’90 de basis voor het Scrum Framework. De term Scrum komt uit het rugby: als team streef je een gezamenlijk doel na. Namelijk het veroveren van de bal. In het bedrijfsleven vindt scrum zijn oorsprong in de ICT-wereld. Het wordt daar gebruikt als een framework om complexe producten of diensten te ontwikkelen. Net als bij rugby gaat het Scrum framework uit van een zelfsturend team, waarin iedereen een gelijkwaardige rol heeft. Aan de hand van korte sprints werk je flexibel en wendbaar (agile) aan een nieuwe functie of onderdeel. Het is een doelgerichte manier van werken zonder het einddoel/product helemaal dicht te timmeren.Met behulp van het Scrum framework kun je op veel momenten reflecteren en bijsturen.  

Scrum vervaagt hiërarchie

De populariteit van Scrum heeft volgens mij twee redenen. De eerste is het veranderende arbeidsklimaat. Zelfsturing binnen organisaties wordt steeds normaler. Werknemers hebben meer invloed dan ooit en een formele hiërarchie lijkt langzaam te verdwijnen van de werkvloer. Scrum draait om samenwerken en gedeelde verantwoordelijkheid. Hoewel een Product Owner (één van de drie rollen) eindverantwoordelijk is voor het product (of dienst), is in het proces iedereen verantwoordelijk voor het realiseren van door het team bepaalde doelen en randvoorwaarden.

De tweede reden is dat organisaties steeds verder automatiseren en digitaliseren. En laat Scrum nu bij uitstek een Framework voor het realiseren van digitale oplossingen en middelen. Zelfs merk ik dat Scrum ook bij kleinere organisaties goed mogelijk is en veel voordelen biedt. Het verhoogt de betrokkenheid, haalt mensen uit hun vaste rol of patroon en zorgt voor een bijzondere dynamiek. Ik merkte dat het mensen meer energie gaf en met veel enthousiasme liet werken aan een gemeenschappelijk resultaat.

De toekomst van Scrum

Scrum spreidt zich uit als een olievlek. Vreemd vind ik dat niet. Het framework staat als een huis en de positieve ervaring werken aanstekelijk. Hier en daar hoor ik ook tegengeluiden. Zo werd onlangs op Frankwatching beweerd dat het niet voor elke organisatie of project geschikt is. Het artikel geeft meerdere randvoorwaarden weer waaronder je beter niet kunt scrummen. Draai alle randvoorwaarden om en het het artikel geeft aan wat er moet gebeuren in een organisatie om Scrum wel te laten slagen. Ik kijk in ieder geval uit naar de toekomst. Misschien komen er nog wel meer ‘frameworks’ met een vergelijkbaar effect. Maar tot die tijd blijf ik vrolijk Scrummen.

Ligt er bij jullie organisatie ook zo’n project dat op doelgerichte en flexibele wijze aangepakt moet worden? Dan is Scrum misschien wel de oplossing. Neem contact met me op om een keer verder te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *