Het Scrum modellenboek: een praktisch handboek voor een gevarieerde en effectieve scrum

Om eerlijk te zijn ben ik niet persé een modellen man. Ook geen mannelijk model overigens, maar dat terzijde. Maar het Scrum modellenboek van Rik van der Wardt staat boordevol praktische handvatten om het eens anders aan te pakken. Of om een vastzittend team weer los te trekken.

Hoewel het boek met name geschikt is voor scrum masters, kan het ook betrokken product owners, management en scrum teamleden helpen om op procesniveau zichzelf en daarmee het team en effectiviteit te verbeteren. Het boek bevat 41 modellen voor verschillende situaties. Ieder model begint met een omschrijving van het doel en wat het resultaat voor verschillende rollen is (in de vorm van een user story). Sommige modellen zijn overigens niet echt modellen, maar meer beschrijvingen (T-shaped people, Agile manifest) of checklists (voor daily scrum, de sprint planning, en de andere scrum momenten).

Lang niet ieder model zal je aanspreken, maar ik vind het persoonlijk wel prettig om een brede keuze te hebben. De checklists zijn fijn om jezelf scherp te houden. Daarnaast vind ik de modellen over de samenwerking binnen het team over vertrouwen, teamrollen en leerstijlen fijn om erop na te slaan. Het palet aan instrumenten die je als scrum master in kunt zetten wordt er een stuk groter van.

Al met al dus vooral een praktisch handboek dat fijn is om erbij te hebben. Ik heb hem standaard in mijn tas. En hoewel ik dus niet zo van de modellen ben sla ik hem verrassend vaak even open.

Rik van der Wardt werkt voor de Agile Scrum Groep. Het boek is onder andere verkrijgbaar bij Managementboek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *