Mobile Learning

Visie op Mobile Learning

Iedereen leert, ongeacht de plaats of het moment. Wat je leert maakt onderdeel uit van wie je bent. Slechts een deel van wat je leert wordt gestructureerd aangeboden (formeel). Dit deel is waar je zelf de meest bewuste keuze in maakt. Je bent gemotiveerd. Je weet waar je heen wilt. Dit leren vindt alleen slechts voor 10% van de tijd plaats op georganiseerde momenten (en plaatsen). De rest vindt plaats tijdens je werk of in andere (praktijk)situaties en wordt gefaciliteerd via ondersteunende middelen. Hoe sterker de samenhang tussen de verschillende manieren van leren, hoe groter de beleving en hoe groter het leereffect.

Faciliteren van lerenMobile

Ondersteunende middelen spelen een cruciale rol in samenhang tussen klassikaal of formeel leren en leren in de praktijk. Door deze middelen toegankelijk te maken op elke plaats ben je je altijd bewust van je eigen leerproces en vind je de ondersteuning die je nodig hebt. Door samen met anderen te leren wordt het effect groter en leer je met en van elkaar. Mobile learning is de technologie die dit mogelijk maakt.

Leren verandert

Ok, even nuanceren. Leren verandert misschien niet, maar wel hoe je leert. Welke leerstijl je ook hebt, je hebt steeds meer ondersteunende middelen tot je beschikking. Ook onze kijk op leren verandert. Waar we voorheen uitgingen van formele structuren en de kracht van het georganiseerd aanbieden, kijken we nu vooral naar de ideale blend (mix) van leermiddelen en momenten. Degene die leert bepaalt hoe hij dit doet, dus niet de aanbieder. Die kan alleen maar een zo breed mogelijk pallet aan middelen bieden om de inhoud over te brengen.

Leren moet Leren moet leuk zijnleuk zijn

Een onderbelicht onderdeel van leren is de beleving. Die beleving wordt niet alleen gebaseerd op de opbouw en de visuele presentatie. Die moeten natuurlijk goed in elkaar. Maar ook het moment, de vrijheid die je hebt om te leren wanneer je daar zelf voor open staat, is bepalend voor de mate waarop je nieuwe informatie in je opneemt of nieuwe inzichten opdoet. Met mobile learning toepassingen bepaal je het zelf. Of dat nou in de trein, de wachtkamer bij de dokter of buiten op het terras is. En dat maakt het leren een stuk leuker.

Leren zoals jij het wilt

Dus je bepaalt het helemaal zelf? Nou ja, voor een groot deel wel. Zolang de leervraag die jij hebt kan worden beantwoord met behulp van een gestructureerde en onderbouwde inhoud en voldoende ruimte biedt voor oefening. Want leren gaat met vallen en opstaan. De een neemt meer risico, de ander oefent graag op het droge. Mobile learning is hierin ondersteunend en biedt vele mogelijkheden om het leren in de praktijk te verrijken. Het uitgangspunt is dat leren niet ophoudt nadat je een certificaat of diploma hebt behaald. Dan begint het pas.